Uppdateras Wikipedia snabbt?

En av de stora fördelarna med Wikipedia brukar sägas att det uppdateras snabbt. Men hur snabbt? Ikväll har jag haft det fördelaktiga nöjet att göra en studie på en aktuell artikel, Melodifestivalen 2010. Man kan lätt se i historiken att den har redigerats mycket ikväll. Utrustad med penna, papper, tv, armbandsur och Vandal Fighter gjorde jag följande observation. Tabellen visar hur många sekunder det tog från att 12-poängaren från varje jurygrupp offentliggjordes i tv tills att alla resultat gick att hitta på svenskspråkiga Wikipedia.

Ryssland 3
Serbien 8
Grekland 10
Frankrike 5
Irland 11
Norge 10
Luleå 15
Umeå 7
Göteborg 9
Malmö 11
Stockholm 26
Telefonröster 7

.

Det var alltså en genomsnittlig eftersläpning på ungefär 10 sekunder. Jag lämnar det som uppgift till läsaren att bedöma om det är snabbt eller inte.

6 reaktioner på ”Uppdateras Wikipedia snabbt?

  1. Tre sekunder är helt ok men det hade varit ännu roligare om det hade varit samma aktivitet på Wikinews. Men man kan inte få allt. Grattis till de som inte fick redigeringskonflikt! Ni var snabbast!

  2. Om Wikinews hade haft reportrar på plats och gjort intervjuer med deltagarna tror jag helt klart att folk skulle läsa Wikinews. En del av dem som läste, skulle börja skriva. En del av dem, skulle göra egna intervjuer. En del av de intervjuerna skulle få andra att skriva. Det kan vara så enkelt. Eller så kan det vara så att Wikinews är en wiki som kräver stora insatser och folk inte riktigt är beredda att lägga den tiden när nyheter så snabbt blir inaktuella. Tyvärr. Alla som har lösningar på det här är välkomna att lämna dem här eller via mail.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s