Gästinlägg: En katt bland hermelinerna?

Stefan Högberg

[Nyligen blev Regionarkivet för Västra Götalandregionen och Göteborgs stad som första organisation medlem i Wikimedia Sverige. Med anledning av det har vi bett Stefan Högberg från Regionarkivet att skriva ett gästinlägg på Wikimedia Sveriges blogg. Stefan är arkivarie och sysslar med ritningar, visningar och upphovsrätt och har skrivit artiklar om bl.a. det så kallade Affischkriget och om Jubileumsutställningen 1923. Vid sidan om arbetet är Stefan en mycket uppskattad författare.

Ett litet tips innan vi låter Stefan få ordet: titta gärna in på Regionarkivets Månadens arkivhandling.]

Arkiv. Gammalt papper, folkilskna arkivarier och damm. Och nu, för Regionarkivet i Västra Götalands del, medlemskap i Wikimedia Sverige. Hur går det ihop?

Ja, beskrivningen är smått överdriven – arkivarierna är inte så folkilskna som man skulle kunna tro, och dammet hålls tillbaka med regelbunden magasinsstädning. Men ändå, varför ger sig en arkivinstitution ut till de digitala frontlinjerna? Frågan kan besvaras på två sätt, ett som tar avstamp i artonhundratalet, ett som går tillbaka ända till 1766. Det året antog riksdagen Sveriges första tryckfrihetsförordning, och en av dess idéer var att man skulle få trycka och sprida myndigheters handlingar, som därför skulle ”utlemnas till en hvar, som sig derom anmäler”. Förordningen blev inte långlivad, men tanken att alla ska ha tillgång till offentliga dokument kom tillbaka och blev med tiden en hörnsten när Sverige började få ett mer utbyggt arkivväsende.

Vid det laget hade historikerna börjat tala om källkritik, plikten att ta reda på hur det egentligen var (wie es eigentlich gewesen, som föregångaren Leopold von Ranke utbrast) och nödvändigheten av att kunna belägga alla påståenden i äldre handlingar. Arkiven vakade alltså över den Historiska Sanningen förkroppsligad i dokument, och dessa skulle tillhandahållas alla och envar utan manipulation eller ens tolkningsförsök från arkivariens sida.

Postmodernismen har tagit livet av den Historiska Sanningen, men det är fortfarande ett faktum att människor gjorde saker i det förflutna, och att deras handlingar ofta satte spår i form av skriftliga dokument. Det förflutna har inte avskaffats utan blivit mer komplext, och fortfarande finns inom arkivvärlden en anda av att informationen ska vara tillgänglig för alla som är intresserade av den. Det är en välbekant tanke för alla som har kommit i kontakt med Wikipedia. När samhället blir digitalt, vad kunde vara mer naturligt än att lägga vår gemensamma kunskap på nätet?

Svaret med avstamp i artonhundratalet för oss till Victor von Gegerfelt, arkitekt och fotoentusiast. För ett och ett halvt århundrade sedan var kameran ny, förbluffande högteknologi, och von Gegerfelt köpte under sina resor genom Europa på sig bilder som med tiden hamnade i Regionarkivet. Eftersom samlingen innehåller verk av några av fotohistoriens största namn ville vi att så många som möjligt skulle få tillgång till dem, och det föll sig naturligt att samarbeta med Wikimedia Sverige. Den gegerfeltska fotosamlingen kan nu beskådas på http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Regionarkivet, och kommer även ut i bokform (med titeln Ur arkitektens arkiv) försommaren 2010. Projektet har givit mersmak – det finns många fotografier och andra äldre handlingar att lägga ut.

Information från och om det förgångna bör vara tillgänglig för alla intresserade. Tyvärr är det en långt ifrån självklar sak i dessa dagar, när allt fler inser att man kan ta betalt. Därför går Regionarkivet med i Wikimedia Sverige, och hoppas att andra arkiv, bibliotek och museer följer efter.

[Vill du också skriva ett gästinlägg på den här bloggen? Kontakta Lennart Guldbrandsson.]

[11 maj, lätt redigering.] [12 maj, lätt redigering, igen.]

3 reaktioner på ”Gästinlägg: En katt bland hermelinerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s