Wikipedia – ett socialt medium?

Under en konferens i Borås (Mötesplats Sociala Medier, se Twitter @msmboras för ett sorts protokoll) höll jag en föreläsning om Wikipedia, med titeln som i rubriken ovan. Publiken bestod till stor del av politiker. Andra som deltog var Jan Nolin, Oscar Swartz, Hans Kullin, Mathias Klang, Stig-Björn Ljunggren, Gun ”farmor Gun” Svensson och Brit Stakston.

För den som vill se mitt föredrag finns det på Bambuser här (med början 1.14 in i filmen). För den som å andra sidan vill titta på själva materialet jag presenterar finns det i sin helhet som pdf här. Huvudpoängen jag gör är att det finns många positiva saker med sociala medier (det är roligt, vi får kontakt med andra, vi får uttrycka oss, vi upptäcker andra lika stora kufar), men att i det långa loppet kommer vi troligen att använda sociala medier för att lära oss saker och att utbilda oss – och då behövs ett riktigt stort mål som nästan är ouppnåeligt. Jag frågade därför om någon kände igen följande vision och vilken organisation som har det som motto:

Tänk dig en värld där varje person ges tillgång till hela mänsklighetens samlade kunskap. Det är det vi gör.
Jimmy Wales

Det var inte många som visste att det är Wikipedias vision, och då hade jag ändå berättat vem jag var i början. Vi har långt kvar till visionen, men vi har åtminstone en vision som vi kan vara stolta över.

Som inspiration och källa för en del av uppgifterna i föreläsningen har jag använt mig av Jane McGonigals föreläsning på TedTalks om hur spel kan göra världen bättre. Den film jag visade i början var den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s