Donera 67 minuter till Wikipedia

Nelson Mandela
Foto av: South Africa The Good News Licens: CC-BY-2.0

I dag är det Mandeladagen, och FN uppmanar alla att donera 67 minuters arbete till välgörenhet. Du visste väl att Wikipedia drivs helt ideellt och är beroende av donationer och att hela encyklopedin har skapats av frivilliga som har donerat sin tid och kunskap till Wikipedia.

Vad ska du göra med dina 67 minuter? Redigera på Wikipedia du med. Det är inte svårare än att klicka på länken redigera högst upp och sedan skriva i textfältet och sedan trycka spara. Vill du göra mer tricks finns det bra hjälpsidor på Wikipedia. Du kanske ska starta med att skriva artikeln om just Mandeladagen som än så länge saknas på svenska.

Orkar du inte lägga ner 67 minuter går det bra att ge pengar också. 😉

3 reaktioner på ”Donera 67 minuter till Wikipedia

  1. Om Mandela skulle ta avstånd från våld mot kvinnor skulle han bli odödlig i mina ögon.
    Tyvärr tror jag aldrig det kommer hända då alltför många av hans egna är del av det systemtiska förtrycket av kvinnor i Afrika.

  2. Det kanske också ska sägas att det inte måste vara 67 minuter. Om du kan lägga tre minuter på att korrekturläsa en artikel, eller att ladda upp en bild, så har du hjälpt Wikipedia något oerhört. Det är genom sådana små förbättringar som alla kan hjälpa till. Ta för vana att istället för att slösurfa, eller kolla på reklamen på TV, att göra en redigering på Wikipedia. En enda redigering kan göra skillnaden! Det är nämligen så att dina redigeringar syns på en sida som heter Senaste ändringarna (det finns en länk i vänsterkanten), och det gör att när du redigerar en artikel så är chansen större att andra upptäcker artikeln. Är artikeln om någon bra författare för kort? Lägg till en titel i bibliografin, så kanske någon annan får se det och hjälper dig att utöka både biografin och de externa länkarna. Två-tre minuter, ett par gånger i veckan. Och det finns massor att göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s