Riksdagsmotion plagierar Wikipedia

Igår rapporterade bloggen Copyriot om att Wikipedia figurerar i motionsfloden. Det rör sig om en motion där fyra riksdagsledamöter plagierar Wikipedia.

Idag skickade jag följande brev till riksdagen samt de fyra ledamöter som skrivit under den ursprungliga motionen:

Till höger Gunnar Axén under kronprinsessebröllopet
Till höger Gunnar Axén under kronprinsessebröllopet

Hej,

Mitt namn är Lennart Guldbrandsson och jag är ordförande för den ideella föreningen Wikimedia Sverige. Vi arbetar för att göra kunskap fritt för alla. Det innebär bl.a. att vi utbildar lärare och elever i hur Wikipedia fungerar. Mer information om oss finns på http://www.wikimedia.se.

Anledningen till att jag skriver är att det har kommit till min kännedom att en riksdagsmotion plagierar Wikipedia. Motionen i fråga hittas på:

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dokid=GY020&sourceid=7698CC7C-7837-4655-85DD-D584BA127984

Motion 2010/11:M1498 Jantelagen och diskriminering av Finn Bengtsson (M), Gunnar Axén (M), Andreas Norlén (M) och Jan R Andersson (M)

Den här motionen försvårar för oss och för lärare runtom i Sverige när vi ska undervisa säger till elever att de ska undvika plagiat.

Med tanke på att det här inte är första gången riksdagen har haft mindre genomtänkta transaktioner med Wikipedia – och det säkert inte kommer att bli den sista heller – undrar jag i all anspråkslöhet om ni behöver hjälp.

Vi har stor erfarenhet av att utbilda, håller regelbundet workshops, och konferenser. I november kommer vi exempelvis att hålla konferensen Wikipedia Academy, där forskare och wikipedianer möts (http://se.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Academy_2010). Vi har redan bjudit in IT-ministern, utbildningsministern, mfl. Självklart är ni också välkomna. Där kan ni exempelvis få reda på hur man citerar Wikipedia, och hur man som politiker kan se till att ens artikel blir så bra den bara kan bli. Se till exempel https://wikimediasverige.wordpress.com/2010/08/28/svenska-riksdagsvalets-friaste-bilder/ för ett kort exempel på vad ni skulle kunna göra.

Jag ser fram emot att höra av er.

Det här mailet publiceras samtidigt på vår blogg: https://wikimediasverige.wordpress.com.

Med vänliga hälsningar,

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, ordförande för Wikimedia Sverige http://wikimedia.se

Nu får vi se vad resultatet blir.

6 reaktioner på ”Riksdagsmotion plagierar Wikipedia

    1. Jag har nu läst igenom brevet igen och ser två fel. I stycket ”Den här motionen försvårar för oss och för lärare runtom i Sverige när vi ska undervisa säger till elever att de ska undvika plagiat.” saknas ett ”och” mellan ”undervisa” och ”säger”. I meningen ”Vi har stor erfarenhet av att utbilda, håller regelbundet workshops, och konferenser.” finns ett kommatecken för mycket. Eventuellt kan man också argumentera för att det saknas en punkt efter namnet på motionen. Hittar du flera saker att korrigera får du gärna meddela oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s