Wikipedia får femte jubileumsdag!

Idag, den 20 april 2012, har Wikipedia fått en till jubileumsdag. För att visa hur sällsynt det här kan jag berätta att det bara skett fyra gånger tidigare under Wikipedias 11-åriga historia.

Den första var den 15 januari 2001, som var det datum då Wikipedia startades. Därför kallas den allmänt Wikipedia-dagen, och firas årligen världen över.

Den andra utfästes året därpå, den 25 januari, som tack till Magnus Manske, för hans jobb med programvaran bakom Wikipedia.

Den 31 oktober, 2003 tillkom den tredje dagen. Återigen var det för programmeringskunskaper när Tim Starling fick en egen dag.

2004 fick så Brion Wibber en egen dag, nämligen 1 juni. Wibber är den tredje programmeraren som får en egen dag.

Sedan dess har Jimmy Wales inte utfäst några fler dagar. Förrän idag!

Idag lyckades nämligen användaren Koavf på engelskspråkiga Wikipedia spränga den magiska 1 miljon redigeringar-gränsen! Strax därpå skrev Jimmy Wales så här på Koavfs användardiskussion:

As you will see at Wikipedia:Justin Knapp Day, and per the tradition described at Wikipedia:Wikipedia holidays, I have in your honor declared today to be Justin Knapp Day! This is the highest award I can bestow on-wiki, and this is the first time in several years that I have done it, and the first time it has gone to someone who was not a developer. You rock! Jimbo Wales (talk) 18:24, 20 April 2012 (UTC)

Den här miljonen redigeringar har redan uppmärksammats internationellt i media. En del i media (framför allt radiovärdar) har varit kritiska, men som wikipedianen Steven Walling skrev:

people like Koavf have done more good for the world than any radio host who ever lived.

På svenskspråkiga Wikipedia har den mest aktive användaren ungefär en tredjedel av det antalet redigeringar.

2 reaktioner på ”Wikipedia får femte jubileumsdag!

    1. Enligt uppgift har han skrivit åtminstone en utmärkt artikel. På engelskspråkiga Wikipedia. Och jag tror att bara det faktum att han gjort en miljon redigeringar först är det viktiga, inte att bara premiera antalet redigeringar. Än så länge har vi inget fantastiskt bra mått på kvalitet hos en användare förutom antalet utmärkta artiklar man varit huvudförfattare till. Så bli den första att skriva hundra utmärkta artiklar så kanske du får en egen dag.

      Jag läste nyligen om en rätt rolig reaktion. På en mailinglista berättade en wikipedian för sin kollega, som inte redigerar Wikipedia, om den här användarens bedrift att redigera en miljon gånger. Kollegan ryckte på axlarna och sa: ”Än sen?” och började gå därifrån. Sedan ryckte han till och kom tillbaka. ”En miljon gånger? Jag har aldrig gjort någonting en miljon gånger.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s