Mölndals stadsmuseum blir Wikipediamuseum

Vid senaste wikifikan kom vi att diskutera behovet av att utöka antalet artiklar om Mölndal och att jag gärna såg ett samarbete med Mölndals stadsmuseum. En av deltagarna hjälpte mig att få kontakt med Christine Gustafsson, antikvarie på museet. Det visade sig vid vårt första samtal att museet hade ett intresse av att lära sig mer om Wikipedia, då de hade funderingar på att publicera artiklar om Mölndal på Wikipedia.

Idag besökte jag Christine och tre av hennes kollegor och gick igenom min bakgrund som wikipedian, hur Wikipedia fungerar och vad Wikimedia Sverige är. Genomgången omfattade bland annat hur det fungerar att alla kan redigera, hur man kontrollerar historiken, olika diskussionssidor, Wikipedias konsensuskultur, källor, kategorisering, bilder på Wikimedia Commons, fria licenser och en hel del annat.

Mölndals stadsmuseum har en webbplats, som kommer att göras om under året. De har då funderat över hur de skall göra med de fördjupningstexter om kulturmiljöer i Mölndal, Kållered och Lindome, som de idag har på webbplatsen. En möjlighet, som de var intresserade att veta mer om, är att publicera texterna på Wikipedia och länka från museets webbsidor till artiklarna på Wikipedia.

Efter dagens genomgång stod det klart att Mölndals stadsmuseum kommer att välja att gå den vägen. Vad som händer närmast är:

  • Sammanställning av en sida med praktisk information/länkar till informationssidor om hur man redigerar på Wikipedia.
  • Museets personal utforskar på egen hand hur Wikipedia fungerar utifrån vad vi gick igenom idag och den information jag ger dem länkar till.
  • Omskrivning av en av Mölndals stadsmuseums texter till Wikipedia-artikel, att utgöra exempel på hur texten behöver förändras för att passa på Wikipedia. Målet är dock att så mycket som möjligt av den ursprungliga texten skall behållas.
  • Licensfrågan – källan tillgängliggörs under Creative Commons CC-BY-SA 3.0.
  • Uppföljningsmöte där vi går igenom mer om hur man redigerar.

På lite längre sikt behöver vi göra upp en plan över hur Mölndal dokumenteras vidare: artiklar om stadsdelar, byggnader, gator och industrier. Mölndal har en lång och intressant industrihistoria med kvarnar, pappersbruk, oljeslageri, strumpfabrik med mera.

De har många gamla bilder, som digitaliserats, och som de tänkt göra tillgängliga under Creative Commons-licens. Dessa kan tillgängliggöras på Wikimedia Commons.

De uttryckte också ett intresse av att använda QR-koder i utställningen, för att låta besökarna finna beskrivning av föremålen på Wikipedia. Detta behöver dock inte röra Mölndalsartiklar, utan kan gälla vardagsföremål. Särskilt bra skulle det vara om artiklarna illustreras med videofilmer, som visar hur föremålen används.

Mölndals stadsmuseum visade en modern inställning till hur deras kunskap kan göras fritt tillgänglig. De hade själva funderat över Wikipedias möjligheter och var bekanta med Creative Commons licenser. Deras syn stämmer väl överens med Wikipedias om en värld där alla har fri tillgång till världens samlade kunskap. Mölndals stadsmuseum kan genom att satsa på Wikipedia bli en föregångare för andra stadsmuseer.

4 reaktioner på ”Mölndals stadsmuseum blir Wikipediamuseum

  1. Det här är väldigt intressant! Det vore fantastiskt om museet även använde platsr.se för texter som inte platsar i Wikipedia. På så sätt skulle materialet i wikipedia kunna länkas samman (länkad data) och bli del av en informationsinfrastruktur kring K-samsök (objekt, fakta, media, berättelsen).

    1. Tack för tipset om Platsr.se. Där är också Wikimedia Commons-kompatibel licens förval när man laddar upp bilder, så det innebär att där finns massor av (gamla) foton som kan användas i Wikipedia-artiklar. 🙂

  2. Kul med deras positiva inställning. De är på det klara med skillnaderna mellan egen webbplats och öppen webbplats och går in i det med öppna ögon. Jag gissar/hoppas att här kommer att ”utbildas” ett antal lokala wikipedianer som lär sig tekniken och utbyggnadsmöjligheterna och sedan ser till att vara aktiva. Möjligen kan det bli tal om instudering av områden som neutral hållning och allmänintresse, men med tanke på att det väl mest rör historiska artiklar, tror jag problemet är mindre. Själva projektet kan man ju göra separat, men jag tror på kort sikt att det är lämpligast att hänga på det som ett underprojekt till wp:Projekt Göteborg. Då kommer de också att ha nära till vår erfarenhet med dels projektbyggande, dels byggen av artiklar i olika sorters kategorier. Workshop nästa? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s